keskiviikko 12. joulukuuta 2012

TSI-kaavoilla tehtyjä vaatekappaleita

Edellisessä postauksessa selitin sanomalehti-kaavojen valmistusprosessin. Ja tässä sitten joitain tuloksia.

Ensin kaksi samalla kaavalla tehtyä paitaa. Toinen on jostakin neuloksesta (palalaari-löytöjä) ja toinen trikoosta (samaisesta palalaarista). Neulos on kuin sellaista karkeaa silkkineuletta rakenteeltaan. Mitä sitten mahtaakaan oikeasti olla, sitä en osaa arvata.
Trikoopaidan helma ja hihansuut on toista trikoota, jota sattui olemaan juurikin tuon verran kaapissa. Varmaan jostain palalaarista löytynyt aikoinaan sekin. Harrastan palalaari-löytöjen hamstraamista. Kun vaan saisi niistä enemmän aikaiseksi!


Neulospaitaan ompelin kiinni kaitaleita, joita jäi yli paitaa leikatessa. Siihen tulikin sitten hyvin tarkkaan käytetty koko kangaspala, viimeiset silput on rintapielessä :)

En huolitellut kaitaleiden reunoja mitenkään ja rypytyskin on aika pitkälti vapaalla kädellä tehty, kapealla siksakilla kiinnitetty. Kun en tuosta neuloksesta enempää tiedä, niin hieman kyllä jännittää, että miten nuo kaitaleet lopulta käyttäytyvät. Käyttöönottopesun onneksi ainakin kestivät.


Trikoopaidassa ei ole mitään erityistä, helma ja hihansuut on kaksinkertaisena tehdyt, niin on napakampi. Helmojen kankaalla tein sitten vielä kaula-aukon huolittelun, niin on vielä hieman yhtenäisempi ilme.


Sama kaava, eri materiaalit ja aika eri ilme. Mutta yksinkertaiset paidat. Ja nopeat tehdä! Hihansuut aivan suorat kappaleet, joten hihan istutus on naurettavan nopeaa, vain surrruur ja valmis! Käännetyillä hihoilla ja helmalla myös niiden huolittelu jää tekemättä, kun vaan ompelee ne kiinni niin valmis! Ainoa viimeistelyä kaipaava osa on kaula-aukko. Se on kompastuskiveni, mutta tässä paidassa onnistuin!

 Peruspaidan kaavalla perusharmaa trikoopaita. Tätä kangasta oli juuri ja juuri tämän verran. Hihoista piti ensin tulla aivan lyhyet, mutta sitten ajattelin, ettei haittaa vaikka niissä olisikin kesken kaiken saumat, niin että saisin vähän enemmän pituutta. No sain, ja nyt nämä ovat 7/8-hihat, ja tekisipä melkein mieli lyhentää niitä, kun ovat melkein hassut noin. Mutten kuitenkaan taida, teen ennemmin kokonaan uuden paidan kun tuo on kaikinpuolin muuten ihan siisti ja käyttökelpoinen.

Pikkukuvaa suurentamalla näkyy hihojen saumat. Kangasta oli tosiaan sellaisia epämääräisiä kappaleita joista sai sitten tehtyä epämääräisillä saumoilla yhteen ommeltuja pidempiä kappaleita. Eipä haitanne käytössä. Itseasiassa nyt harmittaa, että ompelin nuo hihasaumat langalla, jota ei huomaa. Olisin voinut tikata ne vaikka punaisella, tai millä tahansa riemunkirjavalla. Ne on hauskat ja saisivatkin näkyä. Ehkä seuraavassa paidassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti